Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Όλοι στην κινητοποίηση την Δευτέρα 26/08 κατά του νέου χουντικού εσωτερικού κανονισμού


Να αποσυρθεί άμεσα ο νέος χουντικός εσωτερικός κανονισμός

Στις 21/07/19 ψηφίστηκε από την σύγκλητο του πανεπιστημίου ο νέος εσωτερικός κανονισμός (Ε.Κ.) για την λειτουργία των συγχωνευμένων πλέον φοιτητικών εστιών όλης της Ηπείρου.  Αυτή τη φορά ξεπέρασαν κατά πολύ σε αντιδραστικότητα τον προηγούμενο κανονισμό μια και το μοναδικό κριτήριο του είναι να πεταχτούν όσο περισσότεροι γίνεται από τα δωμάτιά τους και να χτιστεί ένα κλίμα τρομοκρατίας για όσους μείνουν. 
Αρχικά στον Ε.Κ. επαναλαμβάνονται συνεχώς δύο βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι φοιτητές, για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για να διαμείνουν στις εστίες. Κάθε φοιτητής πρέπει να μην έχει καμία οφειλή προς το Πανεπιστήμιο, εννοώντας το μηνιαίο χαράτσι των 45 ευρώ στην Εφορεία των Φοιτητικών Εστιών. Την ίδια στιγμή που δίνουμε πάνω το 60% του εισοδήματός μας σε φόρους, μας ζητάνε να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τα έξοδα που δεν καλύπτει το Πανεπιστήμιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έπειτα, θέλουν να επιβάλλουν για πρώτη φορά τα «ακαδημαϊκά κριτήρια», δηλαδή τον εκβιαστικό όρο να έχουμε περάσει τα μισά μαθήματα από το σύνολο αυτών που έχουμε δηλώσει. Αν νοιάζονται τόσο πολύ για την πρόοδό μας, πρέπει να φροντίζουν να έχουμε από την αρχή μέχρι το τέλος των σπουδών μας δωμάτιο, αξιοπρεπή σίτιση και όλες τις απαραίτητες υποδομές. Όχι άγχος και ανασφάλεια κάθε χρόνο για το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε δωμάτιο, και εξώσεις σαν τιμωρία που σίγουρα μας καταδικάζουν να παρατήσουμε τις σπουδές. Ο μοναδικός στόχος αυτών των διατάξεων δεν είναι να ορθολογικοποιήσουν την λειτουργία των εστιών και να μένουν στις εστίες οι άριστοι, αλλά αποσκοπούν στο να διώξουν από τις εστίες όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές γίνεται, και να χτίσουν ένα ακόμα χειρότερο κλίμα ανταγωνισμού και κανιβαλισμού μεταξύ μας.
Ο νέος Ε.Κ., αλλάζει πλήρως τον τρόπο επιλογής για την διαμονή μας στις εστίες. Πλέον κάθε ευρώ εισοδήματος και κάθε αναπηρία ή οικογενειακό πρόβλημα, θα μεταφράζονται σε μόρια που θα αθροίζονται για να συγκρίνονται οι αιτήσεις. Αν σε δύο αιτήσεις έχουν ίσο αριθμό μορίων, παίρνει δωμάτιο αυτός που έχει την καλύτερη βαθμολογία. Για άλλη μια φορά δεν λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια και τα χρέη των οικογενειών ενώ υποβαθμίζονται πλήρως τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα σοβαρές ασθένειες και αναπηρίες λαμβάνουν λιγότερο μόρια από την «ακαδημαϊκή» επίδοση! Με αυτόν τον τρόπο αποκρύπτουν την κατάσταση του καθενός, για να μην χρειαστεί ξανά να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την απόρριψη φοιτητών με πενιχρά εισοδήματα και σοβαρά προβλήματα. 
Αυτές οι προϋποθέσεις, αν καταφέρουν να επιβληθούν, θα είναι καταπέλτης απέναντί μας, αφού πετούν κυριολεκτικά στον δρόμο πάνω από το 60% των φοιτητών που διαμένουν αυτή τη στιγμή και διαθέτουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα ή αναγκάζονται να δουλέψουν για να συντηρηθούν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των σχολών τους. Ο ίδιος κανονισμός επεκτείνεται και σε όλες τις εστίες τις Ηπείρου που έως τώρα πληρώνουν μόνο 60 ευρώ τον χρόνο και έμεναν στις εστίες μέχρι να συμπληρώσουν τα ν+2 έτη, χωρίς να συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμό φτώχειας.
Ας μας απαντήσουν όμως οι πρυτανικές αρχές, για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχουν οι εστίες; Για αυτούς που έχουν χρήματα ή για αυτούς που δεν έχουν ούτε ευρώ για τις σπουδές τους; Ή ακόμα, για τους “καλούς φοιτητές” ή για όσους παρά τα εμπόδια οικονομικά και κοινωνικά χρειάζονται την εστία για να σπουδάσουν; Η πρυτανεία ευθυγραμμισμένη πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης  προσπαθεί να πετάξει εκτός εστιών τα πιο φτωχά και πληττόμενα από την κρίση, κομμάτια των φοιτητών, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
 Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν γεμίσει μια στοίβα από περιορισμούς και απαγορεύσεις για όσους μείνουν τελικά στις εστίες. Βασικές από αυτές είναι η απαγόρευση των θερμαντικών μέσων και ηλεκτρικών συσκευών μαγειρικής, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας, την ίδια στιγμή που τα δωμάτια παγώνουν τον χειμώνα, και τα κουζινάκια των κτιρίων είναι κατεστραμμένα. Ακόμα, απαγορεύουν την αντικατάσταση των επίπλων με προσωπικά του κάθε φοιτητή, και χρεώνουν κάθε καταστροφή ή απώλεια κλειδιών στον φοιτητή! Αλήθεια, όταν παραλαμβάνουμε δωμάτια ασυντήρητα, που κάποια συμπληρώνουν και τα 30 χρόνια(!), είναι παράλογο να καταστραφεί κάτι;
Η παραβίαση των κανόνων του Ε.Κ., οδηγεί σε εκδικητικές τιμωρίες που θυμίζουν σωφρονιστικό ίδρυμα στην χούντα! Η σειρά πηγαίνει ως εξής: α) Προφορική παρατήρηση, β) Έγγραφη επίπληξη γ) Αποβολή του στεγαζόμενου φοιτητή (ακόμα και όταν αρνείται τον έλεγχο) δ) ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά του συγκεκριμένου φοιτητή και την επιβολή ποινής αν αρνηθεί ο στεγαζόμενος να απομακρυνθεί. Ακόμα η εφορία των φοιτητικών εστιών έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί απροειδοποίητους ελέγχους σε δωμάτια και να απαιτεί από τον φοιτητή να μπει στο δωμάτιο του. Αν ο φοιτητής αρνηθεί θεωρείται λόγος για απομάκρυνση από τις εστίες! Γνωρίζουν πολύ καλά πως τα μέτρα αυτά θα φέρουν αντιδράσεις από τους φοιτητές επόμενος προσπαθούν με χουντικής εμπνεύσεως μεθόδους να μας τρομοκρατήσουν και να μας αποτρέψουν να αγωνιστούμε.
Η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται να προστεθεί στις ιδιωτικοποιήσεις με εργολαβίες των δομών της μέριμνας, την άθλια κατάσταση των κτηρίων και των χώρων διαμονής των φοιτητών, τη μείωση των παροχών και τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης μας στις εστίες. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κατάσταση των πανεπιστημίων και τις εστίες φταίνε οι φοιτητές που δεν πληρώνουν και δεν περνάνε τα μαθήματα και όχι η μείωση της χρηματοδότησης που αγγίζει το 80% για το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων!
            Ο Ε.Κ., επιδιώκει να ξηλώσει όσες κατακτήσεις είχαμε σαν φοιτητές, μέσα από τους αγώνες που έδωσε τα 5 προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος Εστιακών, και να μας γυρίσει πίσω σε εποχές που οι φοιτητές δεν είχαν δικαιώματα και οι αγώνες ήταν παράνομοι. Η Σύγκλητος σε πλήρη σύμπνοια με την ούλτρα νεοφιλελεύθερη ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με την Μέριμνα που καλείται να εφαρμόσει στην πράξη τον Κανονισμό, έχει βάλει στο στόχαστρο Σύλλογο Εστιακών. Δεν είναι τυχαίο που απαρνιέται ακόμα και την υποχρέωση που είχε μέχρι στιγμής να ενημερώνει τον σύλλογο για τις αποφάσεις που παίρνονται στα ζητήματα της Μέριμνας. Δεν δημιουργεί εντύπωση αυτή η απόφαση, αφού χάρη στην δράση του συλλόγου, έχουν αναγκαστεί να μην υλοποιήσουν κατά γράμμα τις πολιτικές των μνημονίων, αλλά αντιθέτως να κρατηθεί ή μέριμνα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. 
Αυτή η επίθεση, είναι μόνο ή αρχή και οδηγεί σε μία μόνο κατεύθυνση, την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και της δημόσια και δωρεάν παιδείας. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την χρηματοδότηση των εστιών, και να εκμεταλλευτούν τους εστιακούς μόνο για να πληρώνουν τα έξοδα του Πανεπιστημίου και να συμβάλλουν στην “αυτοχρηματοδότησή” του. Αργά ή γρήγορα η φοιτητική μέριμνα, πανελλαδικά, θα ξεπουληθεί πλήρως, όπως έχει ξεκινήσει με τις εργολαβίες σε σίτιση, φύλαξη και συντήρηση. Η μέριμνα των φοιτητών είναι συνώνυμο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τα απομεινάρια της. Μέσα σε αυτήν την αγορά-Πανεπιστήμιο για τους λίγους και τους “άριστους” που οραματίζονται, δεν χωράνε τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η παιδεία πλέον τα μνημονιακά χρόνια έχει μπει στο εκτελεστικό απόσπασμα, και η Νέα Δημοκρατία επανήλθε δριμύτερη για να δώσει την χαριστική βολή, συνεχίζοντας επί της ουσίας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αυτές οι επιθέσεις δεν έρχονται από το πουθενά. Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας πέφτει στις πλάτες μας, και απαιτεί να κοπούν μαχαίρι όσα δικαιώματα είχαμε σαν φοιτητές και εργαζόμενοι. Οι ζωές μας καθημερινά, όλο και περισσότερο, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους. Για να προσαρμοστεί λοιπόν το πανεπιστήμιο στην κατάσταση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού πρέπει να καταργήσουν κάθε δικαίωμα  που κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και αίμα. Γι αυτό και το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορά το άσυλο. Θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, ώστε να μπορέσουν να επιβάλλουν αυτόν τον αντεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα ανενόχλητοι. 

Να βάλουμε φρένο στις επιθέσεις τους-όλοι στο αγώνα του συλλόγου των εστιακών:

Η εφαρμογή του χουντικού Εσωτερικού Κανονισμού πρέπει να αποτραπεί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για τους εστιακούς, όσο και συνολικά για την Φοιτητική Μέριμνα. Δεν θα αργήσει να επιβληθεί είτε αντίτιμο στην λέσχη σίτισης ή μια ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση των φοιτητών με κάθε μέσο που θα σκαρφιστούν. Το μέλλον μας ως φοιτητές, κρίνεται από το μέλλον της Παιδείας. Από το αν και σε ποιο βαθμό θα απαντήσουμε στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην εμπορευματοποίηση - ξεπούλημα της εκπαίδευσης. 
Δεν πρέπει να αργήσουμε ούτε στιγμή! Να συμμετέχουμε όλοι στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου Εστιακών, συνεχίζοντας την μαζικοποίηση των τελευταίων χρόνων. Να δυναμώσουμε ακόμα παραπάνω τις μαχητικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις που μας δυνάμωσαν μέχρι σήμερα. Κρατώντας ανυποχώρητη στάση, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας, την προστασία των δικαιωμάτων μας. Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του! Με αλληλεγγύη και ενότητα με κάθε αγωνιζόμενο φοιτητή, συλλογικότητα ή Σύλλογο, να βάλουμε μπροστά ένα σχέδιο αγώνων, ικανό να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που μας ξημερώνει.

Διεκδικούμε: 
·      Να μην εφαρμοστεί ο χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός
·      Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο
·      Αύξηση χρηματοδότησης της Μέριμνας και της Παιδείας
·      Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
·      Ανέγερση νέων εστιών-εστίες για όλους.

Όλοι στην στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 26/07, στις 10:00 στη Μέριμνα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου