Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Κάτω οι συγχωνεύσεις!


ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ –ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΣΧΟΛΩΝ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ! ΑΥΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Πριν από περίπου 3 μήνες ξεκινήσαν οι διεργασίες για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί πρόταση υλοποίησης από τον Πρύτανη Γ. Καψάλη, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρόλαβαν βέβαια να θριαμβολογήσουν για την ‘’καθυστερημένη’’ ανωτατοποίηση του ΤΕΙ και την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ένα μεικτό ίδρυμα ‘’ευρωπαϊκών προδιαγραφών’’.  
Τί σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;
Στόχο έχουν το άμεσο κλείσιμο ορισμένων τμημάτων, τη συγχώνευση τμημάτων προς τη δημιουργία ενιαίων σχολών με –υποτίθεται- σχετικό αντικείμενο. Τα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευτούν είναι τα εξής: Στην Άρτα η μεγάλη αλλαγή, θα είναι ασφαλώς η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής – αναβάθμιση του σημερινού Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων που για αρχή θα περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα, εμπλουτισμένο με κατεύθυνση της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Επειδή όμως, όπως είπε ο κ. Γλαβάς, σχολή με ένα μόνο τμήμα δε μπορεί να υπάρξει, προτείνεται να δημιουργηθεί κι ένα τμήμα Τροφίμων δίπλα του, το οποίο μπορεί να βρει συναφές αντικείμενο με τα πανεπιστημιακά τμήματα των Χημικών ή των Βιολόγων του ΑΕΙ των Ιωαννίνων. Το Μηχανικών Πληροφορικής πρόκειται να συγχωνευτεί με το Μηχανικών Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής. Το τρίτο τμήμα του ΤΕΙ που εντασσόμενο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι το Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Επιπλέον, προτείνεται να ενταχθούν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τα τμήματα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας. Το νυν τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου οδεύει για συγχώνευση με το Νηπιαγωγών. Τέλος προτείνεται η ίδρυση Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης συγχώνευεται το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,  το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην πρέβεζα και το οικονομικό του πανεπιστημίου Ιωαννινών. Τέλος δίνεται το δικαίωμα για την θέσπιση διετών προγραμμάτων σπουδών σε κάθε τμήμα του νέου πανεπιστημίου που θα προκείψει.
Όλο το σχέδιο βασίζεται στο νόμο Γαβρόγλου. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, μέλημά τους είναι να απαλλαγούν εντελώς από τα χρήματα που δίνουν για την παιδεία, δηλαδή να πραγματοποιήσουν μια οικονομική αυτονόμηση ΑΕΙ – ΤΕΙ από το κράτος.  Τα συγχωνευμένα τμήματα θα λειτουργούν με τον ένα προυπολογισμό πράγμα που θα φέρει αύξηση της υπο-χρηματοδότησης, που οδηγεί στην ολική διάλυση των υλικο-τεχνικών υποδομών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ που θα περισσεύουν πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση των εισακτέων και στη διαγραφή φοιτητών (στα ν+2 χρόνια, βλ. νόμο Διαμαντοπούλου). Ταυτόχρονα μέσω των διετών προγραμμάτων σπουδών και την θέσπιση του παραρτήματος διπλώματος διασπώνται τα  πτυχία μας  κι όλα τα εργασιακά δικαιώματα που κατοχύρωναν. Καθόλου τυχαίο αν συνδυαστεί με την πρόσφατη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της καταστρατήγησης του δικαιώματος στην απεργία.
Για εμάς, τους εστιακούς φοιτητές, οι προεκτάσεις αυτού του νομοσχεδίου είναι πέρα για πέρα καταστροφικές. Ήδη γνωρίζουμε πόσοι φοιτητές μένουν εκτός εστιών, αφού τα δωμάτια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Επιπλέον, όσον αφορά η λέσχη σίτισης, η οποία ήδη στερείται ποιότητας και ποσότητας, υπάρχουν ήδη σχέδια κλεισίματος ή επιβολής αντιτίμου, όπως έχει δρομολογηθεί και σε άλλες πόλεις. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πόσο θα επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση, αν αθροιστούμε φοιτητές ΑΕΙ – ΤΕΙ σε αυτές τις υποδομές και αν μειωθεί και αλλό η χρηματοδότηση. Επίσης, η άμεση επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και δια βίου μάθησης προγράμματα μετεκπαίδευσης, μας αποκλείει αυτομάτως από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Ας μην αφήσουμε να εφαρμοστεί κανένας μνημονιακός νόμος για την παιδεία. Όλοι μαζί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ να αντισταθούμε στις συγχωνεύσεις και στα κλεισίματα σχολών. Να ζωντανέψουμε τους συλλόγους στις σχολές μας, ώστε να γίνουν αυτές εστίες αγώνα και αντίστασης ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που μας επιβάλλουν. Με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, να τους σταματήσουμε!
·         Κάτω οι συγχωνεύσεις
·         Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου
·         Σίτιση – Στέγαση – Δωρεάν σπουδές 
·         Ενιαία – ισχυρά πτυχία 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 13/2 11:00 π.μ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου