Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Εισήγηση του ΔΣ στις 19/12/18

Εισήγηση επερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου 


Μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 08’, η κατάσταση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας όχι απλά δεν έχει καλυτερεύσει, αλλά προετοιμάζεται για μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση, που όσο καθυστερεί, τόσο πιο ολέθρια θα είναι τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα τα χρέη δημόσια και ιδιωτικά έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδο 2,5 φορές του παγκόσμιου ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου. Οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και του άξονα Κίνας-Ρωσίας, έχουν ξεκινήσει από τον οικονομικό πόλεμο μέχρι την τροπή του στο επόμενο διάστημα σε μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, για να μπορέσουν οι πρώτες να συντηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Η προετοιμασία αυτών των σχεδίων, εκδηλώνεται με την προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας από τις χώρες που σταδιακά εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, για να μην ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του δρόμου του μεταξιού.
Για να βρουν μια λύση στην κρίση και να γλιτώσουν την χρεοκοπία, η μία χώρα μετά την άλλη, εφαρμόζουν οικονομικές πολιτικές λιτότητας, τυπικά και άτυπα μνημόνια. Αυτή η συνταγή έχει προσφερθεί στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., χωρίς καμία επιτυχία, αλλά αντιθέτως οξύνοντας την κρίση σε όλα της τα επίπεδα. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι η ενδυνάμωση των ακροδεξιών μορφωμάτων, που με το καιρό παίρνουν ισχύ στα κοινοβούλια, ή ακόμα και κυβερνούν. Φυσικά μέσα σε αυτή τη κατάσταση έχουν προκύψει και σημαντικοί κοινωνικοί αγώνες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτός του Καταλανικού λαού για ανεξαρτησία και έξοδο από την Ε.Ε., ή ο πρόσφατος εξεγερσιακού χαρακτήρα αγώνας των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία.
Η Ελλάδα, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις στρατηγικές - πολεμικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμμετέχοντας στον αντιδραστικό άξονα Αιγύπτου - Κύπρου - Ισραήλ. Αντάλλαγμα για την υποταγή στα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα, είναι τα πακέτα οικονομικής στήριξης της ΕΕ, τα μνημόνια, που έχουν ρημάξει την ελληνική οικονομία, και έχουν καταδικάσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όχι απλά δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, όχι απλά δεν είμαστε σε περίοδο ανάπτυξης, αλλά η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού είναι αναπόφευκτη σε ένα επόμενο χρηματιστηριακό κραχ. Η μόνη τακτική που έχουν ακολουθήσει ο Τσίπρας και η παρέα του, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, είναι η αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων, και η καταστρατήγηση όλων των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε μέρα το πετσόκομμα κάθε δαπάνης για Υγεία, Παιδεία και επιδόματα.
Η τεράστια κατρακύλα του ελληνικού ΑΕΠ και το αυξανόμενο μέγεθος των μη παραγωγικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, έχουν συντελέσει στο να περιθωριοποιούν τον ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφού οι απόφοιτοι είτε μεταναστεύουν, είτε βρίσκουν αντικείμενο εργασίας που απαιτεί ελάχιστη έως μηδενική ειδίκευση, είτε συγκαταλέγονται στην στρατιά των νεολαίων ανέργων που αγγίζει το 60%. Έτσι βλέπουμε να ψηφίζεται ο ένας αντεκπαιδευτικός νόμος μετά τον άλλον που στόχο έχει να διαλύσει κάθε δαπάνη για την Παιδεία όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων, ενώ ταυτόχρονα στο στόχαστρο μπαίνουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων που πολυκομματιάζονται ή καταργούνται(βλ. διδακτική επάρκεια). Το σχέδιο αυτό έχει ψηφιστεί με το ν. Γαβρόγλου πριν περίπου ένα χρόνο, και με άξονα τις συγχωνεύσεις ή τις λεγόμενες “ανωτατοποιήσεις”, φτιάχνει ιδρύματα-τέρατα όπου εφαρμόζεται, και ήδη από σήμερα καταργεί την ίδια την έννοια της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα τα δίδακτρα αμεσα επιβάλλονται σε όλα τα μεταπτυχιακά, σαν φορέας αυτοχρηματοδότησης του ιδρύματος, ενώ πολλοί ψελλίζουν και τα δίδακτρα στα προπτυχιακά. Μάλιστα η επίθεση επεκτείνεται με την κατάργηση της μέριμνας, έτσι ώστε μόνο λίγοι και εκλεκτοί να μπορούν τελικά να έχουν πρόσβαση σε σπουδές.
Έτσι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα για την μέριμνα και τις εστίες διαμορφώνεται ως εξής:

-        Ο νόμος Γαβρόγλου που έχει ψηφιστεί και βάζει σαν κατεύθυνση τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, σαν απότοκο της αυτοχρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την κατακρεούργηση των πτυχίων, βρίσκεται σε φάση εφαρμογής σταδιακά και συγκεκριμένα ξεκινά στην Ήπειρο με την δημιουργία του μορφώματος του Πανεπιστημίου Ηπείρου μέσα από συγχωνεύσεις.
-       Οι δαπάνες για το νέο αυτό Πανεπιστήμιο παραμένουν σταθερές παρά το γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθούν 3 ολοκαίνουργια τμήματα και δικά τους κτίρια, υλικοτεχνικές υποδομές και ακαδημαϊκα και εργατοϋπαλληλικά στελέχη. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πως θα ανευρεθούν πόροι γι αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, και εν τέλει τι θα περικοπεί από νέα χρονιά από τις παροχές του Πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα.
-       Μέσα από όλες τις πτυχές του νόμου μπορούμε να περιμένουμε από την μια μέρα στην άλλη να ανοίγουν και να κλείνουν τμήματα, να επιβάλλονται δίδακτρα και να σταματήσουν να δίνονται βασικές κατακτήσει των φοιτητών( συγγράμματα, γεύματα, μείωση κόστους μεταφορών κ.λ.π.)
-        Η δικαιοδοσία της διαχείρισης των Εστιών Δουρούτης και Δόμπολης, είναι ακόμα στον αέρα και δεν έχει διευκρινιστεί ποιος αναλαμβάνει την χρηματοδότησή τους, και αν αυτή θα πετσοκοπεί. Επίσης μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου περί επιβολής κριτηρίων στις Λέσχες Σίτισης, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προσπάθειες ιδρυμάτων για κλείσιμο λέσχης και επιβολής αντίτιμου, έχουμε δεδομένη την ανάλογη λήψη μέτρων και εδώ.
-      Η κατάσταση σήμερα στην εστία της Δουρούτης παραμένει δυσμενής. Φέτος 280 φοιτητές περίπου έμειναν χωρίς δωμάτιο, την ίδια στιγμή που δωμάτια παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα λόγω βλαβών. Μας επιβάλλουν την πληρωμή του χαρατσιού των 45 ευρώ και επιπλέον έχουν ξεκινήσει και πάλι οι προειδοποιήσεις από πλευράς μέριμνας για απαγόρευση λήψης πτυχίου αλλά και για εξώσεις των καταλήψεων.
-       Τα κτίρια παραμένουν ασυντήρητα, και έχουν βρει την δικαιολογία να κατηγορούν εμάς για κακή χρήση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων. Επίσης οι παροχές που υπάρχουν στα υπενοικιασμένα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι ελάχιστες. 2 από τα 3 δεν παρέχουν πλυντήριο και δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση και ζεστό νερό. Επίσης στους φοιτητές απαγορεύεται να φέρουν κάποιον φίλο ή συγγενή να διαμείνει για παραπάνω από 1-2 ώρες, και είναι αναγκασμένοι χριστούγεννα - πάσχα - καλοκαίρι να αδειάζουν τα δωμάτιά τους. Οι συγκεκριμένοι κιόλας αναγκάζονται να πληρώσουν το λιγότερο 2 εισιτήρια την ημέρα, απλά για να παρακολουθήσουν μαθήματα και να φάνε.
-  Για να μπορέσουν να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα έμμεσης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, την μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε ένα προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς έχουν βάλει σαν πρόσταγμα την κατάργηση του Ασύλου. Σαν πρόσχημα χρησιμοποιούν την εγκληματικότητα και την ανομία μέσα στα πανεπιστήμια. Θέλουν φυσικά να μπορούν να καταστέλλουν κάθε μορφή αντίδρασης των φοιτητών, να θέσουν σε παρανομία τα όργανα και τους συλλόγους τους, τα στέκια και κάθε ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Εστιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να παλέψει πάνω στους παρακάτω άξονες:

-        Αγώνας για κατάργηση των 45 ευρώ, και κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς δωμάτιο.
-        Υπεράσπιση του Ασύλου των φοιτητών και της εργατικής τάξης, με μαχητικά μέσα πάλης.
-    Αγώνας για βελτίωση της σίτισης και παρεμπόδιση επιβολής αντιτίμου ή κριτηρίων στην λέσχη.
-        Αγώνας για να συνεχίσουν να δίνονται δωμάτια στα ξενοδοχεία, και βελτίωση συνθηκών για τους φοιτητές που διαμένουν εκεί. Μεταφορά αυτών σε δωμάτια εστιών για την εξεταστική του Σεπτέμβρη.
-        Αγώνας για την άμεση επισκευή των άδειων δωματίων στις Εστίες.
-        Καμία ανοχή στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της μέριμνας.
-   Αγώνας για ένωση του Συλλόγου των Εστιακών με τους φοιτητικούς συλλόγους που υιοθετούν ένα μαχητικό πλαίσιο.
-     Αλληλεγγύη του Συλλόγου των Εστιακών στους εργατικούς αγώνες, τους αντιφασιστικούς, αντιρατσιστικούς και τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά ο Σύλλογος θα κινηθεί μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, με σκοπό την μαζικοποίηση και των αποφάσεων που θα λαμβάνονται αλλά και της υλοποίησής τους.


 ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου