Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ: ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!


Δεν έχει περάσει ούτε ένα μήνας από την Ψήφιση του Νόμου Κεραμέως και ήδη άρχισαν να εκτυλίσσονται οι καταστροφικές συνέπειές του. Συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρία επισημαίνει τον κίνδυνο ότι το Ίδρυμα λόγω του πετσοκομμένου κρατικού προϋπολογισμού δεν θα μπορέσει να καλύψει «βασικές ανάγκες όπως ΔΕΗ, θέρμανση, δημοτικά τέλη αλλά ακόμα και τα έξοδα για την λειτουργία του ιδρύματος (εργαστήρια, κλινικές)»! Επίσης, τίθεται το ζήτημα κάλυψης θέσεων καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού, που συνδυαστικά με τους ελλείπεις πόρους, δημιουργούν κινδύνους «αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου».
Σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως το 80% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια ενώ το 20% μέσω της αξιολόγησης, αν πληρούν τους λεγόμενους «δείκτες ποιότητας» («επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων», «λόγος αποφοίτων/εισερχόμενων», «αριθμός κέντρων αριστείας ενός ΑΕΙ», «αριθμός καθηγητών που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας») μετατρέποντας με την κρατική χρηματοδότηση σε επιχορήγηση. Φέτος λοιπόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα επιχορηγήθηκε με 9 εκ. από 11 εκ. το 2019 ενώ τα 2 Εκ. θα πρέπει να τα «διεκδικήσει» μέσω της αξιολόγησης όπως και όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα τα τμήματα και βασικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου και της μέριμνας (λέσχη, εστίες, συγγράμματα, στεγαστικό επίδομα, βιβλιοθήκη) να καταργηθούν οριστικά. Επομένως τα τμήματα είτε θα κλείνουν είτε για να συνεχίσουν να λειτουργούν θα πρέπει οι φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας δίδακτρα απευθείας στο πανεπιστήμιο, είτε σε ιδιώτες – αρπακτικά. 

Δεν χωρά αμφιβολία πως όσο κι αν διαμαρτύρονται, πρυτάνεις και συγκλητικοί συνυπέγραψαν τόσο αυτόν όσο και τους προηγούμενους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς που καταδίκασαν το Πανεπιστήμιο σε υπολειτουργία και διάλυση. Πριν λίγες μέρες μάλιστα επέβαλαν σε όλους τους φοιτητές που διαμένουν σε εστίες της Άρτας ότι από φέτος θα πληρώνουν και αυτοί το μηνιαίο χαράτσι των 45 ευρώ. Είναι ξεκάθαρο πως το μόνο σχέδιο που έχουν είναι το ξεζούμισμα των φοιτητών, ακόμα και των κομματιών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο στην κρίση. 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ - ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 

Ο νόμος Κεραμέως για τις “Αξιολογήσεις” δεν είναι παρά το όχημα, η πρώτη πράξη του έργου για εμπορευματοποίηση-ξεπούλημα της εκπαίδευσης. Οι προηγούμενοι και οι επόμενοι νεοφιλελεύθεροι νόμοι μετατρέπουν το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην μόρφωση σε πολυτελές εμπόρευμα μόνο για αυτούς που μπορούν να το πληρώσουν. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των αξιολογήσεων, δεν μπορούν να καταλήξουν σε τίποτα άλλο από την επιβολή διδάκτρων και κλεισίματα σχολών και τμημάτων. Σημαίνει τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των φοιτητών ή ακόμα χειρότερο την καταστροφή τους από τα χρέη σε φοιτητικά δάνεια, μπροστά στην προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον με πτυχίο. Στο όνομα της χρεοκοπημένης “Αγοράς” η ΝΔ, στο δρόμο που χάραξε η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να ξεμπερδέψει με τις δημόσιες δαπάνες τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υγεία, την ασφάλιση και να επιβάλει ισοπεδωτικά μέτρα για τη νεολαία και τους εργαζόμενους. 
Απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι φοιτητές, μέσα από τους συλλόγους μας πρέπει να συγκροτήσουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στο νόμο Κεραμέως-τερατούργημα και να υπερασπιστούμε πάση θυσία το δικαίωμά μας στη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα έχει δείξει ότι δεν έχει χάσει τις δυνατότητές του να παλεύει και να κερδίζει έστω και προσωρινά μικρές αλλά σημαντικές νίκες για τα συμφέροντα των φοιτητών. Με τους μαζικούς μας αγώνες, με καταλήψεις , συγκρούσεις, διαδηλώσεις να παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των σχολών μας! 

Να παλέψουμε για:

· Κατάργηση του νόμου Κεραμέως –ΟΧΙ στην επιβολή διδάκτρων, κλεισίματα σχολών

· Ούτε Ευρώ από τις τσέπες των φοιτητών

· Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων

· Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση– Αύξηση της χρηματοδότησης.

· Σίτιση-Στέγαση-Δωρεάν σπουδές για όλους







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου