Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μέσα σε μια περίοδο που η ακρίβεια διαλύει το εισόδημα των εργαζομένων και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο ολόκληρης της κοινωνίας, που ο κίνδυνος του πολέμου γιγαντώνεται μέρα με την μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο απειλώντας ακόμα και την χώρα μας, που η φτωχοποίηση των εργαζομένων αγγίζει πλέον το 50% του πληθυσμού και τα νεοφιλελεύθερα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα έρχονται το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει τον πιο καταστροφικό νόμο που έχει υπάρξει μετά την μεταπολίτευση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νέος νόμος Πλαίσιο, αποτελεί την ταφόπλακα για το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Καταργεί τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του πανεπιστημίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα Πανεπιστήμιο Α.Ε., προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, μέσα στο οποίο δεν χωράνε οι φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα που πρόκειται να επιβάλουν ενώ όσοι αντιδρούν απέναντι στα σχέδια αυτά θα καταστέλλονται από την πανεπιστημιακή αστυνομία, θα διώκονται και θα διαγράφονται από τις σχολές τους. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο πλαίσιο την διοίκηση του πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα την αναλαμβάνουν τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία στελεχώνονται από ανθρώπους της αγοράς, δηλαδή αγγελιοφόρους των σχεδίων και εντολών της κυβέρνησης οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το όργανο αυτό έχει σαν στόχο να προετοιμάσει ένα εύφορο έδαφος, για ιδιώτες, επιχειρήσεις και εργολαβίες, έτσι ώστε να ξεπουληθεί κάθε πτυχή και λειτουργία του πανεπιστημίου σε αυτούς. Φροντίζουν να λειτουργήσουν το πανεπιστήμιο σαν μια επιχείρηση, με βάση τον ισολογισμό εσόδων-εξόδων και όχι με βάση την εκπαίδευση. Στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση των ενιαίων πτυχίων και μετατροπή τους σε μια «σούπα» πιστοποιήσεων, τίτλων σπουδών, μαθημάτων από 2 ή περισσότερα τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται κάθε επαγγελματικό δικαίωμα και κάθε ευκαιρία συλλογικής κατοχύρωσής του. Τέλος φέρνει την πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών, με την γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), με υποχρεωτικά ενοίκια στις εστίες, με επί πληρωμή λέσχη, συγγράμματα κλπ. 

Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια όλων των προηγούμενων νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του υποκριτή ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, ν. Αξιολογήσεων, εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολεγίων κ.ά.) και έρχονται, για να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πρώτον, η παιδεία θα γίνει προνόμιο για λίγους. Δεύτερον, θέλουν το κράτος να ξεμπερδεύει μια και καλή με την χρηματοδότηση της παιδείας, γι’ αυτό μιλάνε για την οικονομική αυτονόμηση και τον περιορισμό των εξόδων των ΑΕΙ. Τρίτον, στην διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων για έναν τίτλο ατομικοποιημένο χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει κάθε προσπάθεια αντίδρασης των φοιτητών ενάντια στα σχέδιά της. Το νέο Πανεπιστήμιο που οικοδομούν είναι ασυμβίβαστο με την ύπαρξη αγώνων, διεκδικήσεων, δικαιωμάτων. Φέρνουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μαζί με μια σειρά άλλες κατασταλτικές διατάξεις (πειθαρχικά, ποινές έως και διαγραφή από την σχολή, απειλές για εξώσεις από τις εστίες κ.α.), για να βεβαιωθούν ότι θα εφαρμοστεί κάθε σπιθαμή του νέου νόμου και η δημόσια και δωρεάν παιδεία θα καταργηθεί.

 Όλη αυτή η βίαιη επίθεση στα δικαιώματά μας γίνεται για να πληρώσουμε οι «από κάτω» τη βαθιά κρίση και χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας αντί για τους πραγματικά υπεύθυνους, την οικονομική και πολιτική ελίτ.  Η φιλοπόλεμη πολιτική της ΝΔ (από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση κ.α.), που τάσσεται πλήρως με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και έχει μετατρέψει την χώρα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ μας βυθίζει όλο και περισσότερο στην άβυσσο του πολέμου. Αντί για χρήματα σε υγεία και παιδεία, δίνουν σε αστυνομία και εξοπλισμούς και ταΐζουν με πακτωλούς χρημάτων τράπεζες, κανάλια, ημέτερους. 

Όλα αυτά τα προβλήματα μας αφορούν άμεσα και μόνο συλλογικά μπορούμε να το απαντήσουμε. Σε όλη αυτή την κατάσταση οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Την απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να διαλύσουν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο θα την δώσουμε με έναν αγώνα διαρκείας. Χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε τις γενικές μας συνελεύσεις και να μετατρέψουμε τους συλλόγους μας σε εστίες αγώνα. Μέσα από την αυτοοργάνωση μας να προχωρήσουμε σε μαχητικά μέσα πάλης, (συνελεύσεις καταλήψεις διαδηλώσεις) να μπούμε εμπόδιο στο νέο νόμο πλαίσιο και να διώξουμε την λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου