Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 2ο ξέσπασμα πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αυτή τη φορά στο κτήριο της Φιλοσοφικής!


Πού θα ρίξουν τις ευθύνες αυτή τη φορά;

Το απόγευμα της Παρασκευής 17/5, ξέσπασε φωτιά στον εσωτερικό κήπο (αίθριο) του κτηρίου της Φιλοσοφικής από την πλευρά του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η φωτιά προκλήθηκε από κάποια έργα `που εκτελούνται στο σημείο. Τα μπάζα, τα ξερά φύλλα, η ανεξέλεγκτη και ασυντήρητη βλάστηση που φτάνει μέχρι την οροφή, έκαναν την φωτιά να εξαπλωθεί και να φτάσει στην ταράτσα καίγοντας το πλαστικό υπόστεγο πάνω από το αίθριο. Το καμένο πλαστικό γέμισε με μαύρο καπνό όλη την Πανεπιστημιούπολη.


Οι ελάχιστοι φοιτητές που βρισκόμασταν μέσα και γύρω από τη σχολή μαζί με λίγους καθηγητές που τυχαία ήταν τέτοια ώρα στο γραφείο τους, ήμασταν οι μόνοι που σπεύσαμε να εντοπίσουμε την εστία της πυρκαγιάς και να καλέσουμε την Πυροσβεστική. Μπορεί όντως η φωτιά να έσβησε ευκολά και γρήγορα χωρίς συνέπειες όμως τα λόγια της πυροσβεστικής ήταν συγκεκριμένα: «Σε αυτά τα κτήρια δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Αν δεν εντοπιζόταν γρήγορα θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα».

Τι πήγε λάθος:

1. Ο εσωτερικός κήπος και οι χώροι γύρω από τη σχολή μοιάζουν με ζούγκλα που εξαπλώνεται. Παρά τις δεκάδες απαιτήσεις φοιτητών και καθηγητών για άμεση περιποίηση του χώρου δεν υπήρχε ανταπόκριση.

2. Εκτός από τους φοιτητές και τους ελάχιστους καθηγητές που κατά τύχει βρισκόταν στο μέρος δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος για να ειδοποιήσει την πυροσβεστική ούτε να την καθοδηγήσει μέσα στο κτήριο.

3. Σε όλον τον διάδρομο του ορόφου υπήρχε μία μόνο πυροσβεστική φωλιά με μια μικρή μάνικα που δεν έφτανε ούτε μέχρι τη μέση του χώρου. Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να φέρουν άλλες δύο δικιές τους για να φτάσουν στο σημείο.

4. Το κτήριο δεν έχει πυρασφάλεια. Δεν έχει αυτόματο διακόπτη (ρελέ) που ρίχνει τις ασφάλειες, δεν έχει αρκετούς πυροσβεστήρες και πυροσβεστικές φωλιές ούτε και αυτόματους αισθητήρες ρίψης νερού. Δεν τηρεί καμία προδιαγραφή είναι παλιό, ασυντήρητο και επικίνδυνο.

5. Ήταν η δεύτερη φωτιά μέσα σε δύο μέρες στο ίδιο σημείο. Αν και μικρή, η πρώτη πυρκαγιά μια μέρα πριν, μάλλον πέρασε κάτω από το χαλάκι και δεν θορύβησε κανέναν.

6. Η έγνοια του μέλους της Διοίκησης του Τμήματος που εμφανίστηκε αργότερα ήταν «να μη βγει παραέξω».

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Έναν μόλις μήνα από την πυρκαγιά στις φοιτητικές εστίες, η Πρυτανεία, Συμβούλιο διοίκησης και Υπουργείο ακόμα επιμένουν ότι η ασφάλεια των φοιτητών είναι προτεραιότητα και ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Τολμάνε μάλιστα να απειλούν και να κουνάνε το δάχτυλο σε φοιτητές και σε φοιτητικούς συλλόγους κατηγορώντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους για τις δικές τους ευθύνες.

Ως ΣΣΠ προειδοποιούσαμε ρητά. Μάλιστα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας, ο Σύλλογος Ιστορικού – Αρχαιολογικού είχε κινητοποιηθεί μαζικά στην Πρυτανεία για το ζήτημα της ασφάλειας. Βλ. Απόφαση Φ. Συλλόγου Οκτωβρίου 2023 και Απριλίου 2024 : « οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».

Αποτέλεσμα των Αντιεκπαιδευτικών Επιθέσεων

· Η εγκληματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Το Π.Ι. έχει χάσει σχεδόν το μισό του διοικητικό προσωπικό και πάνω από το 70% της χρηματοδότησής του την τελευταία δεκαετία. Ξεπουλάνε όλα τα έργα σε ιδιώτες/ εργολάβους που κινούνται αποκλειστικά με βάση το κέρδος.

· Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ειδικά ο ν. Πιερακκάκη που διαλύουν την δωρεάν και δημόσια παιδεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη και οι άθλιοι υπουργοί παιδείας, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες και «χρηματοδότες» του. Εφαρμόζουν έναν σκληρό ταξικό αποκλεισμό από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μας ωθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, ό,τι δεν επιφέρει κέρδος αφήνεται στην παρακμή και στη διάλυση (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α) Τμήματα, όπως και το δικό μας κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω των νεοφιλελεύθερων αξιολογήσεων.

· Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας είναι φυσιολογικό να ξεσπούν τέτοια εγκλήματα. Η διάλυση των πανεπιστημίων, η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων, η μείωση του προσωπικού βάζει φοιτητές και εργαζόμενους σε σοβαρούς κινδύνους. Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα: «Οι ιδιωτικοποιήσεις Δολοφονούν»!

Ως εδώ! Οι εγκληματικές πολιτικές τους δολοφονούν – Όχι άλλη ανοχή και συγκάλυψη!

Μόνη λύση, ο αγώνας. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις να δώσουμε μια απάντηση. Οι φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού – Αρχαιολογικού να ζωντανέψει κι’ άλλο, να μαζικοποιηθεί και να χαράξει το δικό του σχέδιο ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και Υγείας. Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς, να τους τιμωρήσουμε για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας αναλογεί και εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες μας.

  • Άμεση περιποίηση του πράσινου εκτός και εντός του κτηρίου
  • Ολοκλήρωση των επισκευών σε αμφιθέατρο Δάκαρη και αίθριο – συντήρηση αιθουσών
  • Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας
  • Έξω οι ιδιώτες από τις σχολές μας
  • Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου