Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Κανείς φοιτητής χωρίς δωμάτιο!


Όλοι στον αγώνα του Συλλόγου Εστιακών

Φέτος, όπως κάθε χρόνο θα κάνουμε αίτηση για να μπορέσουμε να πάρουμε ένα δωμάτιο στην εστία, που είναι βασική προϋπόθεση για να σπουδάσουμε. Παρά τις δηλώσεις της μέριμνας και των πρυτανικών αρχών ότι φροντίζει να μην μείνει κανείς φοιτητής χωρίς δωμάτιο, και πως προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες μας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάθε χρόνο μας υποβάλουν στην διαδικασία ενός διαγωνισμού φτώχειας, κατά τον οποίο 200 περίπου φοιτητές, από 2ο έτος και πάνω, και γύρω στους 300 πρωτοετείς, βγαίνουν «χαμένοι» και πετιούνται εκτός εστιών. Μάλιστα ο αριθμός αυτών που μένουν εκτός εστιών, γιγαντώνεται, χρόνο με το χρόνο, αφού αυτά που πετσόκοψαν πρώτα-πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές, είναι τα χρήματα που δίνονται για την εστία και την μέριμνα συνολικά. Και αυτό σε μία περίοδο όπου όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας εξαθλιώνεται οικονομικά και οι φοιτητές έχουν κάνει απαραίτητη ακόμα περισσότερο την δωρεάν στέγαση. Μας επιβάλλουν με αυτό το τρόπο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι λοιποί μνημονιακοί, να σταματήσουμε να σπουδάζουμε.
Με μεγάλη ευκολία βέβαια και ο πρύτανης και η μέριμνα, εφαρμόζοντας την υποταγμένη πλήρως πολιτική της κυβέρνησης, προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα υποστηρίζοντας πως αυτοί που δεν έγιναν δεκτοί έχουν «φουσκωμένες» φορολογικές δηλώσεις και μη επαρκή κριτήρια. Κρύβουν έτσι και τον αποκλεισμό των φοιτητών από τις σπουδές τους και ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι ίδιοι με την επιλογή τους να μην ασχοληθούν με το πρόβλημα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όσοι δεν έχουμε πάρει δωμάτιο δεν το αξίζουμε γιατί υπάρχουν φτωχότεροι και οποιαδήποτε προσπάθειά μας να παραμείνουμε στην εστία, την χαρακτηρίζουν «παράνομη», «καταχρηστική» ή «αυτοδικία». Προσπαθούν έτσι να στρέψουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την σημερινή κατάντια των εστιών, απέναντι στους φοιτητές. Εμείς γνωρίζουμε ότι η μόνη ευθύνη που μας βαραίνει, είναι να αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση.
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εκεί. Ακόμα και όταν πάρουμε δωμάτιο στις εστίες, κινδυνεύουμε κάθε χρόνο να μας πετάξουν έξω. Μεγάλο χτύπημα είναι ο νόμος Γαβρόγλου, που με τις συγχωνεύσεις που περνά αποσκοπεί στη διάλυση, όχι μόνο των σχολών μας, αλλά και της μέριμνας, εφόσον ιδρύονται 6 επιπλέον σχολές. Τώρα πια, οι εστίες θα καλούνται να στεγάσουν και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι., που σημαίνει τεράστια αύξηση αιτήσεων για τον ίδιο αριθμό δωματίων. Οι διαγωνισμοί των αιτήσεων θα γίνονται όλο και πιο βάρβαροι, πετώντας έξω ακόμα και φοιτητές με σχεδόν μηδενικό εισόδημα! Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για όλους εμάς που έχουμε ανάγκη από στέγαση, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κοινά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από κοινές λύσεις και αγώνες.
Στα σχεδόν 4 χρόνια επαναλειτουργίας του συλλόγου των εστιακών, έχουμε κάνει αμέτρητους αγώνες και έτσι επιβάλαμε να στεγάζεται μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών, μέσω επινοικίασης δωματίων στα ξενοδοχεία. Ό,τι έχουμε πετύχει και όσα μελλοντικά κερδίσουμε είναι αποτελέσματα της συλλογικής μας δράσης, η οποία αποτελεί μοναδικό μέσο για την κάλυψη των αναγκών μας. Ο σύλλογος εστιακών έτσι έγινε ο πιο αγωνιστικός σύλλογος στα Γιάννενα, με το να παλεύει για όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει δωμάτιο ή κάνει αίτηση για πρώτη φορά ή αν «τυπικά» δεν δικαιούται δωμάτιο. Το ουσιαστικό είναι ότι έχουμε κοινές ανάγκες, όλοι θέλουμε ένα δωμάτιο για τις σπουδές μας, οπότε παλεύουμε για το κοινό συμφέρον. Τίποτα δεν θα γίνει από μόνο του, τίποτα δεν έχουν σκοπό να κάνουν κυβέρνηση, πρυτάνεις, μέριμνα. Πάνω σε αυτή τη βάση να διευρύνουμε  την αλληλεγγύη μεταξύ μας, και να κάνουμε τον σύλλογο ακόμα πιο μαζικό και μαχητικό, με το να παλέψουμε ενεργά μέσα από αυτόν.
Η ατομική λύση δεν αποτελεί διέξοδο. Όσοι προσπάθησαν με παρακάλια ή άλλα μέσα να λύσουν το πρόβλημα τους, στον πρύτανη και την μέριμνα εισέπραξαν παρηγοριά στα λόγια, ή εξευτελισμό! Κανείς δε θα μας χαρίσει το δωμάτιό μας, ακόμα κι αν το δικαιούμαστε. Θα το κερδίσουμε ενωμένοι με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας. Αφορά το ίδιο μας το σπίτι και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε, αλλά να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Έτσι και φέτος πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο.

Διεκδικούμε:
      ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ
      ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΣΤΙΩΝ-ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
      ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου