Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΤΙΑ!


ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι φοιτητικές εστίες, αποτελούν κομμάτι της μέριμνας του πανεπιστημίου, για να μπορούμε όσοι φοιτητές αδυνατούμε να καλύψουμε τα έξοδα στέγασης μας, να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Παρόλα αυτά κάθε χρόνο πάνω από 500 φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση, ενώ διαθέτουν ελάχιστα εισοδήματα και μεγάλα χρέη λόγω της κρίσης και της συνεχούς φτωχοποίησης που έφεραν οι μνημονιακές επιθέσεις, δεν γίνονται δεκτοί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές γιατί προβλέπονται μόλις 100 δωμάτια για την στεγασή τους ενώ οι αιτήσεις κάθε χρόνο είναι περίπου 300-400. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 3 στους 4(!) να απορρίπτονται, και έτσι να αναγκάζονται να επιστρέφουν στις πόλεις τους, και να αποκλείονται από τις σπουδές τους. Στην ουσία όλη η διαδικασία είναι ένας διαγωνισμός φτώχειας, που δεν κερδίζει όποιος έχει ανάγκη, αλλά οι πιο εξαθλιωμένοι. Με αυτόν τον τρόπο καταργούν την δημόσια και δωρεάν παιδεία που με αγώνες κατακτήθηκε από το φοιτητικό κίνημα. Τα πράγματα είναι απλά για την κυβέρνηση και τους πρυτάνεις: Όποιος μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μπορεί να σπουδάσει, οι υπόλοιποι να πάνε σπίτια τους.
Κάθε χρόνο, επίσης, μας υποβάλλουν στην εξευτελιστική διαδικασία να αποδεικνύουμε το πόσο φτωχοί είμαστε, και πολλές φορές μας πετάνε στον δρόμο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Σαν να μην έφταναν αυτά, Πρυτανεία και μέριμνα καθυστερούν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα,  διότι οι δομές της φοιτητικής μέριμνας είναι υποστελεχωμένες (λόγω των απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων το 2013) αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αυτό αναγκάζει πολλούς φοιτητές να χάσουν το εξάμηνο τους ή να νοικιάσουν, βιώνοντας ταυτόχρονα αυτή την αναμονή με άγχος, ανασφάλεια και φόβο.
Ακόμα όμως και να καταφέρουμε να μείνουμε σε δωμάτιο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα, που έχει προκαλέσει η εγκατάλειψη των εστιών στη μοίρα τους, χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση. Η συντήρηση στους κοινόχρηστους χώρους που διαμένουμε είναι ανύπαρκτη, τα πλυντήρια και τα φουρνάκια χαλάνε από την χρήση το ένα μετά το άλλο, και αν προκληθεί μια βλάβη στα δωμάτια ή θα περιμένουμε κανά μήνα την αρμόδια υπηρεσία ή θα αναγκαστούμε να το επισκευάσουμε από την τσέπη μας. Τον χειμώνα η κατάσταση χειροτερεύει, αφού το ζεστό νερό κρατάει λιγοστές ώρες, η θέρμανση ούτε καν την υγρασία δεν καλύπτει, και η μόνωση είναι ελάχιστη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της μετακίνησης, καθώς το λεωφορείο κοστίζει ακριβά στον εστιακό, και το βράδυ δεν υπάρχουν δρομολόγια, αποκλείοντας μας από την πόλη των Ιωαννίνων ή ακόμα και το Νοσοκομείο!
Το αποκορύφωμα είναι, ότι δήθεν για τα έξοδα συντήρησης των εστιών, μας ζητάνε να πληρώσουμε 45 ευρώ τον μήνα. Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που ζητάει «χαράτσι», και μάλιστα από τους αποδεδειγμένα πιο φτωχούς φοιτητές! Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν τα έχουμε, είναι δεδομένο ότι δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως τα προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται διαρκώς. Η αυθαιρεσία της μέριμνας και των πρυτανικών αρχών δεν σταματάει εδώ, αφού εντελώς καταχρηστικά προσπάθησαν να συνδέσουν το χρέος των εστιακών στην μέριμνα με την δυνατότητά τους να ξανακάνουν αίτηση ή να πάρουν πτυχίο μετατρέποντας στην ουσία το συγκεκριμένο ποσό σε δίδακτρα. Δηλαδή μπαίνεις στην εστία με σχεδόν μηδενικό εισόδημα για να σπουδάσεις, και μετά τιμωρείσαι γι’ αυτό με έξωση ή με απαγόρευση αποφοίτησης. Όλη αυτή η περίοδος των μνημονιακών χρόνων και των αντιεκπαιδευτικών νόμων που έχουν ψηφιστεί, ρήμαξαν τις δομές του πανεπιστημίου και οδηγούν τους φοιτητές από πιο φτωχές οικογένειες να παρατάνε τις σπουδές τους.
Όλες αυτές οι επιθέσεις δεν είναι τυχαίες. Αποτελούν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που ακολουθούν πειθίνια τις εντολές της Ε.Ε. και των δανειστών τοκογλύφων. Σε μία περίοδο που από την μία οι επιχειρήσεις κλείνουν και από την άλλη πρέπει να περικόψουν δημόσιες δαπάνες για να δώσουν τα χρήματα στην αποπληρωμή του χρέους, στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και σε δωράκια σε επιχειρηματίες για να ‘’ανακάμψει’’ η οικονομία, αποφάσισαν ότι δεν τους χρειάζεται πλέον η δημόσια και δωρεάν παιδεία. Έβαλαν μπρος μία τεράστια επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών με τελικό στόχο την απαλλαγή του κράτους από το  κόστος της εκπαίδευσης. Με αυτήν τη λογική ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι ο νόμος Γαβρόγλου που προβλέπει περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολών, κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και δυνατότητα θέσπισής τους και στα προπτυχιακά κ.α.
Τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν οι πρυτάνεις και η μέριμνα του πανεπιστημίου, αφού για να μην χάσουν την προνομιούχα θέση τους, έχουν υπογράψει, ψηφίσει και εφαρμόσει με κάθε μνημονιακό μέτρο που έχει περάσει, και κάθε κόψιμο δαπάνης για την παιδεία μέχρι σήμερα, που μεταφράζεται στην απώλεια της δυνατότητάς μας για δωρεάν στέγαση και σπουδές ή στο να μπορούμε να στεγαζόμαστε με αξιοπρέπεια.
Κανείς όμως δεν θα μας χαρίσει ούτε δωμάτιο, ούτε ανθρώπινη διαμονή, ούτε τις σπουδές μας αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Ο σύλλογος εστιακών, τα 4 χρόνια που επαναλειτουργεί, έχει καταφέρει μέσα από συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες, να κερδίσει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην εστία,  ακόμα περισσότερα δωμάτια για τους πρωτοετείς φοιτητές, μέσω της επινοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία στην πόλη. Για να καταφέρουμε λοιπόν να λύσουμε τα προβλήματά μας, πρέπει να τα διεκδικούμε με έναν συλλογικό τρόπο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ειδικά όταν η χρηματοδότηση μειώνεται διαρκώς, και η μέριμνα βρίσκετε στο στόχαστρό τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στην Γενική Συνέλευση και στις δράσεις του Συλλόγου των Εστιακών, για να επιβάλουμε τις ανάγκες μας, και να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο. Να δώσουμε αγώνα όλοι μαζί για το αυτονόητο-αναφαίρετο δικαίωμά μας· την στέγαση και τις σπουδές.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ 45 ΕΥΡΩ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ-ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
  • ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΡΙΖΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

      

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου